Hulp

In bijna elk gezin is het wel eens onveilig voor een kind. Kindermishandeling gaat echter over een structurele vorm van onveiligheid, waarbij de situatie bedreigend of gewelddadig is voor kinderen. Informatie en tips hierover vind je op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.

Hulp voor jongeren

Gaat het bij jou thuis niet goed, of voel jij je thuis niet altijd veilig? Als je je onveilig voelt, is het altijd belangrijk om er met iemand over te praten. Dat kan iemand zijn die je kent, of een onbekende met wie je anoniem kunt praten.
Hier lees je waar je terecht kunt met je vragen en zorgen, of voor hulp.

Vaak is het lastig om te praten over kindermishandeling. Dat is niet vreemd.
Er zijn verschillende redenen voor, maar ook tips waarmee het iets minder moeilijk wordt.

Je hoort het niet zo snel van anderen, dus misschien denk je dat je de enige bent die kindermishandeling of een onveilige thuissituatie meemaakt. Dit is niet zo.
Hier lees je meer over hoe vaak kindermishandeling en verwaarlozing voorkomt.

Hulp voor ouders

In elk gezin gaat het weleens niet goed, dat is normaal. Maar merk jij dat er constant spanning is en er veel ruzie wordt gemaakt? Word je geslagen? Of ben je zelf boos en agressief? Zijn je kinderen hierbij aanwezig? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt.
Er zijn verschillende mensen en organisaties bij wie je terecht kunt.

Als je je zorgen maakt over een kind in een ander gezin, is het soms lastig om daar iets mee te doen. Toch is het belangrijk om het wel met iemand te bespreken.
Er zijn verschillende mogelijkheden om  je zorgen te uiten, eventueel anoniem.

Maak je je zorgen over een kind? Praat dan eens met hem of haar, vraag hoe het gaat en luister naar wat het kind vertelt.
Hier vind je adviezen en tips om zo’n gesprek te voeren.

Informatie voor professionals

Iedere professional die met kinderen of jongeren werkt, ziet of hoort weleens iets dat kan duiden op kindermishandeling. In het dossier kindermishandeling van het Nederlands Jeugdinstituut vind je o.a. informatie over:

Maak jij je zorgen om een kind?

Iedereen kan als hij zich zorgen maakt over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432 en via de chat, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig Thuis.

Kijk ook op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl