Hulp en tools

In bijna elk gezin is het wel eens onveilig voor een kind. Kindermishandeling gaat echter over een structurele vorm van onveiligheid, waarbij de situatie bedreigend of gewelddadig is voor kinderen.

Informatie voor professionals

Kindermishandeling is een moeilijk onderwerp om over te praten. Op deze pagina vind je gesprekshandleidingen, tips, voorbeelden, trainingen en kennisdossiers die kunnen helpen om het gesprek te beginnen en/of te voeren.

Gesprekshandleidingen en tips

Het gesprek over kindermishandeling kan moeilijk zijn om te voeren. Hoe praat je hierover met collega’s, ouders en kinderen? Op deze pagina vind je gesprekshandleidingen en tips die je kunnen helpen.

Voorbeeldcasussen

Voorbeeldcasussen kunnen helpen om inspiratie op te doen voor het voeren van een gesprek. 

Trainingen en cursussen

Er zijn verschillende trainingen en cursussen beschikbaar die kunnen helpen bij het gesprek over kindermishandeling. 

Kennisdossiers en signalering

Online zijn er diverse kennisdossiers beschikbaar. Ook vind je hulpmiddelen die kunnen helpen bij het signaleren van kindermishandeling.

Hulp voor jongeren

Gaat het bij jou thuis niet goed, of voel jij je thuis niet altijd veilig? Als je je onveilig voelt, is het altijd belangrijk om erover te praten. Dat kan met iemand zijn die je kent, of een onbekende. Op de website van het NJi kun je terecht met vragen en zorgen, of voor hulp.

Vaak is het lastig om te praten over kindermishandeling. Dat is niet vreemd. Er zijn hier verschillende redenen voor, maar ook tips die het makkelijker kunnen maken. Je hoort anderen misschien niet zo snel over kindermishandeling praten, dus misschien denk je dat je de enige bent. Dit is niet zo. Wil je meer weten over hoe vaak kindermishandeling en -verwaarlozing voorkomt? Kijk dan op de pagina ‘Cijfers over kindermishandeling’ op de NJi-website.

Hulp voor ouders

In elk gezin gaat het weleens niet goed, dat is normaal. Maar merk jij dat er constant spanning is en er veel ruzie wordt gemaakt? Word je geslagen? Of ben je zelf boos en agressief? Zijn je kinderen hierbij aanwezig? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Er zijn verschillende mensen en organisaties bij wie je terecht kunt.

Als je je zorgen maakt over een kind in een ander gezin, is het soms lastig om daar iets mee te doen. Toch is het belangrijk om het wel met iemand te bespreken. Er zijn verschillende mogelijkheden om  je zorgen te uiten, eventueel anoniem.

Maak jij je zorgen over een kind? Praat dan eens met hem of haar, vraag hoe het gaat en luister naar wat het kind vertelt. Het NJi geeft verschillende adviezen en tips om zo een gesprek aan te gaan.

Maak jij je zorgen om een kind?

Iedereen kan als hij zich zorgen maakt over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432 en via de chat, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig Thuis.

Kijk ook op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Meer informatie en tips over het thema kindermishandeling vind je op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.